Skip to main content
All Posts By

Benedetta

THE CONSTRUCTION OF THE PUBLIC SQUARE IN CORVIALE MOVES ON

By News - EN

The intervention is part of the “Corviale” Urban Recovery Program, for the implementation of which it was ratified with D.G.R. Lazio n ° 577 of 16/11/2005 a specific Agreement (“Accordo di Programma”), and it was approved by the “Conferenza dei Servizi” which ended in July. The project area, of ​​approximately 8,250 square meters, is wedged into the existing building fabric, overlooking the Roman countryside. A remarkably inhomogeneous fabric, characterized by the coexistence of the Corviale building (the famous “serpentone”) South of the project site, and a recently built residential area, consisting of 4-5 storey buildings on the North side, on Via Eugenio Maccagnani. The East edge is defined by Via di Poggio Verde, while the West one borders for a large stretch with the Torretta de’ Massimi Nature Reserve.

The outcome of the participatory process and the debate with the Municipality have identified some criteria that have guided the design, including:

  • the creation of a square conceived as an aggregation space for the neighborhood, with large free and “flexible” areas, suitable to host events and activities of different nature related to the life of the neighborhood itself;
  • the definition of a physical “boundary” characterizing the square and somehow delimiting it;
  • the creation on the square of areas and paths partially sheltered and shaded that can be used in all climatic conditions by people of all ages;
  • the creation of a compositional link between the square and the surrounding urban context, in particular with the looming presence, even symbolic, of the “serpentone”.

MAXIMO MENTIONED AT THE GLOBAL RLI AWARDS 2021

By News - EN

Once again this year, despite the havoc that Covid-19 created around the world, RLI (Retail & Leisure International), the global magazine that covers both retail and leisure sectors, wanted to maintain the traditional appointment with the sector and its most qualified representatives by awarding the prestigious RLI Awards 2021. An international jury selected and awarded the 2021 winners of the 15 different categories in competition, ranging from commercial to entertainment projects, from developers to architectural firms.

3C+t Capolei Cavalli Architetti Associati and Design International participated with Maximo in the category: “SHOPPING CENTER – NEW BUILD 2021”. Maximo is a new shopping and leisure destination in Rome, it has been designed with a layout suited to the changing shopping and leisure needs. It has a consistent offer in line with the competitive context and the consumer trends, a distinctive tenant mix, a prestigious architectural structure with great visual impact and a strong, recognisable identity. It has been Highly commended in its category, sponsored by MK Illumination.

TIBI SPA: A NEW WELLNESS CENTER ON THE ROME’S OUTSKIRTS

By News - EN

The brand new Spa of the Grand Hotel Duca d’Este in Tivoli Terme, one of the main thermal areas in Lazio, just 20 minutes from Rome, inaugurated on Monday 4 October: Tibi spa, 1600 square meters intended for the complete well-being, with a wide range of activities, products and services, to offer a regenerating experience of mind, body and spirit.

Built inside the Grand Hotel Duca d’Este in Tivoli Terme, just 500 m from the famous Acque Albule thermal baths, the center consists of a large wellness area, with spaces reserved for Finnish saunas, Turkish baths, swimming pools, hydromassage, group suite for 15 people, couple suite with hydro-pool, emotional and hydrotherapy showers, Himalayan salt wall, in addition to a well-equipped and large relaxation area. Advanced aesthetic services, various types of massages, shiatsu and Ayurvedic treatments complete the offer.

The renovation works of the Spa, which began in 2019 and subsequently slowed down due to the Covid-19 emergency, have resumed at full speed in recent months, and the new TIBI Spa opened its doors to the public on 4 October 2021.

The project

From the point of view of design choices, the concept behind the wellness center is the dialogue between the spa and the nearby urban context, “a world of comfort and attention to the person close to the city”. The interior is dominated by dark colors on which bright and golden details stand out, and in various central junctions the structure – beams, ceilings, walls – is covered with 3mm thick stone slabs. Except in the cabins, where it is functional, wood is used only for a few furnishings and details in the relaxation area. The space is organized according to a path designed to generate different sensations and accentuate the changes of perspective, with contrasting elements.